Francuska štiti pčele i širi listu zabranjenih pesticida
21. фебруар 2019.
Prošle godine Evropska unija zabranila je upotrebu pesticida klotianidin, imidakloprid i tiametoksam, a Francuska je listi zabranjenih pesticida pridružila i tiakloprid i acetamiprid. Francuska je prva zemlja koja se odvažila na zabranu pet pesticida štetnih za pčele. Kolonije ovih insekata umiru u ekološki i ekonomski neprihvatljivom procentu, a naučnici, kao […]
Naša naučnica usavršava proizvodnju mesa iz epruvete
21. фебруар 2019.
Dr Ivana Gađanski sa Instituta BioSens dobitnica je prestižnog granta poznate američke organizacije Institut Dobre hrane (engl. Good Food Institute). Dr Gađanski jedna je od 14 dobitnika granta iz celog sveta koji se dodeljuje u oblasti istraživanja alternativnih načina proizvodnje mesa. U okviru svog projekta dr Ivana Gađanski baviće se […]
Živina koja jede brokoli ima lepša i kavaltetnija jaja
21. фебруар 2019.
Nakon ubiranja brokolija ostaju velike količine drški i lišća koji uspešno mogu da se upotrebe kao hrana za živinu tvrde amaerički naučnici. Hrana za koke nosilje napravljena od otpada koji nastaje prilikom proizvodnje brokolija – drške i listovi, može blagotvorno da deluje na proizvodne karakteristike jaja, pokazala su najnovija istraživanja […]
Kontrola mleka u nacionalnoj laboratoriji dva puta mesečno
16. фебруар 2019.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu, i tom prilikom najavila da će svi proizvođači mleka morati dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Brnabić je objasnila da će analize biti besplatne, pri čemu će svaki […]
PREKO SAJMA U MOSKVI DO VEĆEG IZVOZA HRANE
16. фебруар 2019.
Vodeći srpski proizvođači hrane – sireva i mlečnih proizvoda, mesnih prerađevina, prerađenog voća i povrća, sokova i vina predstaviće se u Moskvi, na jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svetu „Prodekspo“, koji se održava od 11. do 15. februara. Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz […]
Nova hrana sve više u upotrebi
16. фебруар 2019.
Nova hrana – čija semenke, godži bobice, noni đus, N-acetil-D-neuraminska kiselina ili ulje antarktičkog krila sve više se koriste u ishrani ljudi, kako u EU tako i u Srbiji. Sa ciljem potpune bezbednosti i zaštite zdravlja potrošača, u promet na tržištu Srbije može se staviti samo nova hrana ili novi […]