omisija Saudijske Arabije boravi u Srbiji kako bi utvrdila da li junetina koju nudimo za izvoz ispunjava sve njihove, pre svega verske, standarde. Kada dobijemo njihov sertifikat, počeće i izvoz junećeg mesa na tržište Zaliva, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku rekao da su zemlje Persijskog zaliva jedno od platežno najsposobnijih tržišta i da će cene izvoza junetine biti najviše koje na tržištu u ovom trenutku mogu da se nađu.

„Sertifikaciono telo ‘Esma’ će nam omogućiti, kada dobijemo ovaj Halal standard i kada usaglasimo sertifikate za goveđe, jagnjeće i pileće meso, da se krajem maja dogovorimo o poslovima i krenemo u Zaliv. To je dobro tržište koje otvaramo posle Turske, Kine i drugih tržišta koja nam nisu bila dostupna u poslednjih 40-50 godina“, kaže Nedimović.

Ministar je rekao i da je stočarstvo grana koja predstavlja motor koji vuče poljoprivredu.

„Subvencije za tov goveda je povećan za 50 odsto, u sistemu krava–tele za 100 odsto. Imamo povećanu tražnju za goveđim i jagnjećim mesom na svetskom tržištu. Prošle godine bilo je 20 odsto više zahteva za subvencije, što govori da ljudi ulaze u sistem i poljoprivrednici ne treba da brinu jer imamo dovoljno novca i posle Uskrsa biće doneta sva rešenja i data na plaćanje“, naglašava ministar poljoprivrede.

Zbog povećanja cene svinjskog mesa za 50 dinara po kilogramu, država je intervenisala kupovinom robnih rezervi tj. zamenom za kukuruz.

„To je jedna od mera koja je pokrenula celu priču. To je pre svega bila odluka Vlade, zamena kukuruza za tovljenike, i ta mera će biti na raspolaganju još petnaestak dana. S druge strane imamo promene na evropskom tržištu, Kina jako mnogo vuče, imate africku kugu svinja u okruženju i sve su to razlozi za skok cena uključujući i prasadi i taj trend će se nastaviti i narednih meseci“, napominje Nedimović.

Ministar kaže da je njegov posao da brine o poljoprivrednicima, ali da postoje tela i koordinacija unutar Vlade da se vodi računa i o potrošačima da to ne izazove neke veće poremećaje na tržištu.

Категорије: Vesti