Nedostatak sunca, posebno u polarnim regionima pravi veliki problem u proizvodnji mleka. Kako su pokazala istraživanja, životinje u uslovima bez sunca trpe veliki stres što se negativno odražava na njihovo ponašanje, imuni sistem i plodnost.

Istraživanjima, koja su sproveli ruski naučnici, a prenosi sajt All about feed utvrđeno je da krave na krajnjem severu ove zemlje daju manje mleka i za 8-10 odsto. Iz tog razloga mlečna industrija u Rusiji trpi velike gubitke.

Postoje aditivi koji se dodaju u hranu životinja kako bi im pomogli da se izbore sa različitim vrstama stresa. Međutim transport aditiva u ove udaljene i siromašne krajeve Rusije sa lošom infrastrukturom je skup i neisplativ.

Naučnici su iz tog razloga pokušali da nađu drugo rešenje koristeći raspoložive resurse. Jedno od mogućih rešenja je da se dodaje meso rakova u hranu za mlečne krave. Na severu Rusije smeštene su fabrike za preradu rakova koje imaju nusprodukte koji se ne koriste za ljudsku upotrebu i mogu se upotrebiti kao dodatak ishrani krava. Preradom oklopa rakova takođe se, kako su utvrdili naučnici, mogu dobiti neki korisni nutrijenti.

Druga mogućnost je da se u ishranu krava dodaju lišajevi koji sadrže mnogo korisnih materija kao što su ugljeni hidrati, proteini, masti, mineralne materije…

Naučnici su ispitivali dve grupe krava. Prvoj je u obrok svakog dana dodavano 150 grama mesa rakova i 30 grama lišajeva, dok su krave u kontrolnoj grupi hranjene uobičajeno. Utvrđeno je da su krave u eksperimentalnoj grupi bile plodnije, imale su kraći servis period, a bolji su im bili i rezultati krvi.

Trenutno se ispituje mogućnost komercijalizacije ovakvog načina ishrane u oblastima sa malom količinom sunčeve svetlosti.

Категорије: Vesti