Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je laboratoriju za molekularnu analizu hrane u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.U laboratoriji će se kontrolisati kvalitet i bezbednost hrane kroz detektovanje genetički modifikovanih organizama i mirkoorganizama koji učestvuju u infekciji hrane, proveravaće se autentičnost namirnica, poreklo sastojaka i sirovina. Direktorica Instituta za prehrambene tehnologije Olivera Đuragić kaže da je uz dobru proizvođačku praksu potrebno kontrolisati kvalitet proizvoda od njiive do trpeze kako bi potrošači konzumirali zdravstveno bezbedniju hranu.
Epidemiološki trendovi i nove strategije kontrole bolesti plavog jezika (BTV) u Evropi
Tokom 2024. i 2025. godine u Evropi je zabeležen značajan porast slučajeva (> 60.000) bolesti plavog jezika (Slika 1.) (Eng. Bluetongue virus– BTV), sa dominantnim serotipovima BTV-3 i BTV-8, kao i pojavom novih i reasortiranih Pročitaj više…

