Novosadsko proleće od 21. do 23. marta na SPENSU

Pokret gorana Novog Sada uskoro organizuje još jednu manifestaciju Novosadsko proleće koja će se održati od 21. do 23. marta na prvom spratu sportsko –poslovnog centra SPENS u Novom Sadu. U najavi ove tradicionalne manifestacije navodi se da je proleće godišnje doba kome se raduje ceo svet, a da je […]

Tradicionalno poljoprivredno savetovanje u Čačku

Na Agronomskom fakultetu u Čačku 15. marta 2019. godine u 10:00 sati počeće dvodnevno tradicionalno, XXIV Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem. Na Savetovanju će biti predstavljeno 126 naučnih i stručnih radova iz oblasti poljoprivrede i prehrambene tehnologije (ratarstvo, povrtarstvo, krmno bilje, voćarstvo i vinogradarstvo, zootehnika, prehrambena tehnologija, zaštita bilja, […]

Nedimović: Srbija neće dozvoliti proizvodnju i promet GMO

Nijedan od propisa iz oblasti hrane, koji su trenutno u skupštinskoj proceduri, ne predviđa nikakve izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je na taj način odgovorio predstavnicima Zelene stranke ali i drugim opozicionim strankama, koji su zatražili od vlade da se iz […]

Plan aktivnosti za kontrolu afričke kuge svinja

Organizacija FAO definiše strategija prevencije i kontrole u regionu važne za brzo otkrivanje i reagovanje u slučaju pojave bolesti. Smanjenje rizika od upada i unapređenje mera za brzo otkrivanje i kontrolu afričke kuge svinja u zemljama Balkana glavna je tema četvorodnevne radionice koju je sprovela Organizacija za hranu i poljoprivredu […]

Francuska štiti pčele i širi listu zabranjenih pesticida

Prošle godine Evropska unija zabranila je upotrebu pesticida klotianidin, imidakloprid i tiametoksam, a Francuska je listi zabranjenih pesticida pridružila i tiakloprid i acetamiprid. Francuska je prva zemlja koja se odvažila na zabranu pet pesticida štetnih za pčele. Kolonije ovih insekata umiru u ekološki i ekonomski neprihvatljivom procentu, a naučnici, kao […]

Naša naučnica usavršava proizvodnju mesa iz epruvete

Dr Ivana Gađanski sa Instituta BioSens dobitnica je prestižnog granta poznate američke organizacije Institut Dobre hrane (engl. Good Food Institute). Dr Gađanski jedna je od 14 dobitnika granta iz celog sveta koji se dodeljuje u oblasti istraživanja alternativnih načina proizvodnje mesa. U okviru svog projekta dr Ivana Gađanski baviće se […]