Spisak akreditovanih metoda uzorkovanja:
| Redni broj | Naziv metode | Vrsta uzorka |
| 1 | SRPS EN ISO 18593: 2018 | Uzorci sa površina u zoni proizvodnje hrane i rukovanja hranom |
| 2 | SRPS EN ISO 17604:2016. | Uzorci sa trupova zaklanih životinja |
Spisak akreditovanih metoda za namirnice i ispitivanje hrane:
| Redni broj | Naziv metode | Vrsta uzorka |
| 1 | Ispitivanje prisustva sastojaka animalnog porekla u hrani za životinje (mikroskopija) | Hrana za životinje |
| 2 | Ispitivanje prisustva DNK poreklom od preživara (real time PCR) | Hrana za životinje |
| 3 | Ispitivanje prisustva DNK poreklom od svinja (real time PCR) | Hrana za životinje |
| 4 | Ispitivanje prisustva DNK poreklom od živine (real time PCR) | Hrana za životinje |
| 5 | Utvrđivanje sadržaja aflatoksina B1 (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 6 | Utvrđivanje sadržaja ohratoksina (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 7 | Utvrđivanje sadržaja zearalenona (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 8 | Utvrđivanje sadržaja deoksinivalenola (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 9 | Utvrđivanje sadržaja fumonizina (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 10 | Utvrđivanje sadržaja T-2/HT-2 toksina (ELISA) | Hrana za životinje i hrana biljnog porekla |
| 11 | Utvrđivanje sadržaja aflatoksina M1 (ELISA) | Mleko i proizvodi od mleka |
| 12 | Utvrđivanje porekla animalnih proteina u hrani
(goveđi, svinjski, živinski, ovčiji protein) (ELISA) |
Meso i proizvodi od mesa |
| 13 | Ispitivanje prisustva norovirusa (real time PCR) | Hrana |
| 14 | Ispitivanje prisustva virusa hepatitisa A (real time PCR) | Hrana |
| 15 | Ispitivanje prisustva virusa afričke kuge svinja (real time PCR) | Hrana |
| 16 | Detekcija genetičke modifikovanosti utvrđivanjem prisustva CaMV35S promotora i NOS
terminatora metodom Real Time PCR |
Hrana i hrana za životinje |
| 17 | Senzorna ocena | Hrana za životinje |
| 18 | Izračunavanje metaboličke energije | Hrana za životinje |
| 19 | Izrada predloga deklaracije | Hrana za životinje |
| 20 | Mišljenje | Hrana za životinje |
| 21 | Horizontalna metoda za određivanje broja
mikroorganizama — Deo 1: Brojanje kolonija na 30 °C tehnikom nalivanja ploče |
Hrana za životinje |
| 22 | Horizontalna metoda za određivanje broja kvasaca i plesni – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija u
proizvodima sa aktivnošću vode manjom od 0,95 ili jednakom 0,95 |
Hrana za životinje |
| 23 | Horizontalna metoda za otkrivanje, određivanje
broja i serotipizaciju Salmonella — Deo 1: Otkrivanje Salmonella spp. SRPS EN ISO6579-1:2017/A1:2020
|
Hrana za životinje |
| 24 | Horizontalna metoda za određivanje broja
Clostridium perfringens (kvantitativna metoda) |
Hrana za životinje |
| 25 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje
broja Enterobacteriaceae – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija |
Hrana za životinje |
| 26 | Horizontalna metoda za određivanje broja koagulaza –
pozitivnih stafilokoka Staphylococcus aureus i druge vrste |
Hrana za životinje |
| 27 | Horizontalna metoda za određivanje broja β-glukuronidaza pozitivne E.coli | Hrana za životinje |
| 28 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje
broja Listeria monocytogenes i Listeria spp. – Deo 1: Metoda otkrivanja |
Hrana za životinje |
| 29 | Horizontalna metoda za
određivanje broja sulfitoredukujućih bakterija koje rastu u anaerobnim uslovima |
Hrana za životinje |
| 30 | Detekcija genetičke
modifikovanosti utvrđivanjem prisustva CaMV35S promotora i NOS terminatora metodom Real Time PCR |
Hrana i hrana za životinje |
| 31 | Izrada studije održivosti | Hrana |
| 32 | Horizontalna metoda za
određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste) – Deo 1: Metoda upotrebe agara po Berd Parkeru |
Hrana |
| 33 | Horizontalna metoda za otkrivanje, određivanje broja i serotipizaciju Salmonella – Deo 1: Otkrivanje Salmonella spp | Hrana |
| 34 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Enterobacteriaceae – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija | Hrana |
| 35 | Horizontalna metoda za određivanje broja ß[1]glukuronidaza pozitivne Escherichia coli – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija na 440S pomoću 5- bromo-4- hloro-3- indolil ß-D[1]glukuronida | Hrana |
| 36 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Listeria monocytogenes i Listeria spp. – Deo 1: Metoda otkrivanja | Hrana |
| 37 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Listeria monocytogenes i Listeria spp. – Deo 2: Metoda određivanja broja | Hrana |
| 38 | Horizontalna metoda za određivanje broja mikroorganizama – Deo 1: Brojanje kolonija na 30°C tehnikom nalivanja ploče– Izmena 1: Razjašnjenje predmeta i područja primene | Hrana |
| 39 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Campylobacter spp – Deo 1: Metoda otkrivanja | Hrana |
| 40 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Campylobacter spp – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija | Hrana |
| 41 | Horizontalna metoda za određivanje broja kvasaca i plesni – Deo 2: Tehnika brojanja kolonija u proizvodima sa aktivnošću vode manjom od ili jednakom 0,95 | Hrana |
| 42 | Horizontalna metoda za određivanje broja sulfitoredukujućih bakterija koje rastu u anaerobnim uslovima | Hrana |
| 43 | Otkrivanje rezidua antibiotika i sulfonamida mikrobiološka metoda | Hrana |
| 44 | Senzorno ocenjivanje namirnica životinjskog porekla | Hrana |
| 45 | Mikrobiologija lanca hrane – Otkrivanje larvi Trichinella u mesu metodom veštačke digestije | Hrana (meso i proizvodi od mesa) |
| 46 | Utvrđivanje prisustva Rezidua antibiotika i Sulfonamida metodom DELVOTEST® SP NT | Hrana (mleko i proizvodi od mleka) |
| 47 | Izolacija Anisakidae L3 larvi iz riba i proizvoda od riba (metoda veštačke digestije) | Hrana (ribe i proizvodi ribarstva) |
| 48 | Horizontalna metoda za određivanje broja mikroorganizama – Deo 1: Brojanje kolonija na 30°C tehnikom nalivanja ploče – Izmena 1: Razjašnjenje predmeta i područja primene | Uzorci sa trupova zaklanih životinja, uzorci sa površina, radnih površina, opreme, alata i ruku radnika (predmeti i površine koje dolaze u kontakt sa hranom) |
| 49 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Enterobacteriaceae – Deo 2: Metoda brojanja kolonija | |
| 50 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Listeria monocytogenes i Listeria spp. – Deo 1: Metoda otkrivanja | |
| 51 | Horizontalna metoda za otkrivanje, određivanje broja i serotipizaciju Salmonella – Deo 1: Otkrivanje Salmonella spp. | |
| 52 | Horizontalna metoda za otkrivanje i određivanje broja Campylobacter spp.- Deo 1: Metoda otkrivanja |

