Jasna Kureljušić

Ime i Prezime: dr sci. vet. med. Jasna Kureljušić, viši naučni saradnik

Pozicija: Šef odeljenja za ispitivanje hrane i hrane za životinje; Upravnik Zavoda za kontrolu hrane i lekova

Naučna oblast: Bezbednost hrane

Uža naučna disciplina: Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla

Oblast istraživanja: Dr sci. vet. med. Jasna Kureljušić se bavi istraživanjem u oblasti  bezbednosti i kvaliteta hrane kroz primenu klasičnih, imunoloških i molekularnih laboratorijskih metoda, uključujući senzorsku  analizu, parazitološka ispitivanja, ispitivanje antimikrobnog potencijala a sve u cilju obezbeđenja bezbednih animalnih proizvoda.

 

Obrazovanje:

  • Doktorske akademske studije, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu (2010-2017)
  • Specijalističke akademske studije, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu (2015-2016)
  • Osnovne studije, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu (2000-2008)

 

Učešće na projektima:

  1. Projekti Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije
  • Nutritivno deklarisanje proizvoda kao način za dobijanje poverenja potrošača u osvajanju novog tržišta i očuvanju postojećeg , br. 233/2018 za potrebe PRO-MES DOO Novi Bečaj; (rukovodilac tima)
  • Izrada studije održivosti radi usagašavanja sa domaćom i EU regulativom br. 1097/2022 za potrebe BAREL GRUPA Trade & Services d.o.o.; (rukovodilac tima)
  1. Projekti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
  • 2011-2019 – III 46009 Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu
  • Rukovodilac tematskog zadatka u okviru podprojekta 2 ”Razvoj i unapređenje higijene i tehnologije mesa” pod nazivom Uticaj Salmonella spp. na bezbednost mesa.
  • Rukovodilac radnog zadatka u okviru podprojekta 2 ”Razvoj i unapređenje higijene i tehnologije mesa” pod nazivom Uticaj Salmonella spp. i drugih patogena na bezbednost mesa.
  • Rukovodilac zadatkom istraživanja broj 4 ”Ispitivanje prisustva bioloških, fizičkih i hemijskih hazarda u hrani i hrani za životinje”

 

Značajne obuke:

  • Training on serotyping of Salmonella spp.“, EURL Salmonella, National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven, Holandija, od 19.10.2012. do 26.10.2012.
  • „Dobra laboratorijska praksa i mikrobiološke metode ispitivanja hrane“, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, 01.03.2013.
  • „US/Serbia Codex Workshop“, US Department of Agriculture, Novi Sad, 04.09.2013 do 06.09.2013.
  • “Program provere sposobnosti čula, obuke i trening lica za senzornu analizu hrane“, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica, 07.04.2015.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2013.“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, Francuska,
  • “ Procena merne nesigurnosti rutinskih analitičkih metoda”, Savez hemijskih inžinjera Srbije, Tehnološko-Metalurški fakultet, Beograd, 18.02.2015.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2015“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, Berlin, Nemačka, od 27.05.2015. do 29.05.2015.
  • „Workshop of EURL Campylobacter 2015“, EURL Campylobacter, National Veterinary Institute, Uppsala,  Sweden, Stockhlom, od 28.09.2015. do 30.09.2015.
  • “Simpozijum Dani mikrobiologa Srbije”, Udruženje mikrobiologa Srbije, Udruženje medicinskih mikrobiologa, Beograd, 12-13.05.2016.
  • “Sledljivost i ciljana merna nesigurnost zahtevi standarda SRPS ISO/IEC 17025, Savez hemijskih inžinjera Srbije, Tehnološko-Metalurški fakultet, Beograd, 18.05.2016.
  • “Workshop of EURL Salmonella 2016“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, Francuska, Saint Malo, 09.06.2016.
  • “Obuka za rad na RT-PCR aparatu”, proizvođača Bio-Rad, Beograd, 07.07.02016.
  • “V Simpozijum Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla”, Fakultet veterinarske medicine univerziteta u Beogradu, od 03-04.11.2016.
  • „Workshop of EURL E.coli 2016.“, EURL E.coli, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, od 10-11.11.2016.
  • XXXVIII seminar za inovacije znanja veterinara – Ocena parametara kvaliteta i bezbednosti tradicionalnih proizvoda od mesa“ Fakultet veterinarske medicine, Beograd10.02.2017
  • „XI kongres mikrobiologa Srbije-Mikromed 2017“ Udruženje mikrobiologa Srbije 11.05.-13.05.2017.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2017“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, Zaandam, the Netherlands 01.06.2017
  • “Workshop of EURL E.coli 2017“, EURL E.coli, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, od 12.10.-13.10.2017.
  • „Alternativne metode u mikrobiologiji hrane“ – Prezentacija IQ Check kitova RT PCR metode (SUPERLAB), 25.10.2017.
  • „XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara Fakultet veterinarske medicine“, Beograd, 23.02.2018.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2018“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, 29 and 30 May 2018, Uppsala, Sweden
  • „13th Annual Workshop of the National Reference Laboratories for E. coli in the EU EURL E.coli”, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, od 18.10.2018.-19.10.2018.
  • Istraga u Salmonella spp., Campylobacter spp., E. coli (VTEC), AMR(metoda razblaživanja9, MALDI-TOF, PCR, RT-PCR, tipizacija PFGE i sistem kvaliteta po standardu ISO 17025:2017 Veterinarski fakultet Univerziteta u Ljubljani, Slovenija, 11.02.2019.-15.02.2019.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2019.“, EURL Salmonella, National Institute for Public Health and the Environment, 28 and 29 May 2019, Amersfoort, the Netherlands
  • „14th Annual Workshop of the National Reference Laboratories for E. coli in the EU EURL E.coli”, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, od 04.11.-05.11.2019.
  • „Science meets Policy“ conference: Modern technologies to enable response to crises: Next Generation Sequencing to tackle food-borne diseases in the EU Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, 25.09.2020.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2020“, EURL Salmonella, National Institute for Public Health and the Environment, 17.09.-18.09.2020.  Online
  • 15th Annual Workshop of the National Reference Laboratories for E. coli in the EU EURL E.coli, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, od 21.09.-22.09.2020.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2021.“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, 04.06.2021. Online
  • „16th Annual Workshop of the National Reference Laboratories for E. coli in the EU EURL E.coli”, Department of Food Safety and Vererinary Public Health, Instituto Superiore di Sanita, Rome, 19.10.2021.
  • „ISO 22000 sistem menadžmenta“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu 06.03.2022.
  • „Workshop of EURL Salmonella 2022“, EURL Salmonella, National Institute for Public Haelth and the Environment, 23.05.-24.05.2022. Online
  • „Bezbednost i kvalitet mesa i mesnih prerađevina – izazovi savremene prakse“, SUPERLAB, 09.06.2022

 

Članstvo u naučnim i stručnim udruženjima i uređivanje časopisa:

  • Član je Srpskog veterinarskog društva.
  • Član je u Udruženju mikrobiologa Srbije.
  • Član komisije KS E034-9 Mikrobiologija i biotehnologija Instituta za standardizaciju Srbije.