Tel: 011/7191273
Fax: 011/6604020
E-mail: ksenija_n@yahoo.com
Stručnjaci Odeljenja vrše kontrolu zdravstveno higijenske ispravnosti uvozne hrane i komponenata za hranu za životinje i redovan monitoring unutrašnje proizvodnje. Ostvaruju saradnju sa proizvođačima hrane za životinje razvijanjem i unapređivanjem receptura za ishranu životinja. Vrši se veliki broj različitih analiza hrane za životinje, tumače rezultati i daju nutricionistička mišljenja i saveti.
U okviru Odeljenja realizuju se projekti Ministarstva za prosvetu i nauku. Saradnici Odeljenja rade na izmenama i dopunama važećih pravilnika u ovoj oblasti i sastavljanju uputstava i drugih podzakonskih akata koji doprinose unapređenju struke.
Laboratorijske analize koje se izvode u Odeljenju za ishranu i ispitivanje stočne hrane su:
- utvrđivanje ukupnog broja bakterija u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva Salmonella bakterija u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva i broja Clostridium perfringens u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva i broja Enterobacteriaceae u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva i broja koagulaza-pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste) u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva i broja sulfitoredukujućih klostridija u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva i broja gljivica plesni u hrani za životinje
- ispitivanje prisustva antibiotika i sulfonamida u hrani za životinje
- kvantitativno ispitivanje prisustva zearalenona u hrani za životinje
- kvantitativno ispitivanje prisustva ohratoksina u hrani za životinje
- kvantitativno ispitivanje prisustva aflatoksina u hrani za životinje
- kvantitativno ispitivanje prisustva T-2 toksina u hrani za životinje
- utvrđivanje prisustva sastojaka animalnog porekla u hrani za životinje metodom klasične mikroskopije
- utvrđivanje prisustva goveđe DNK u hrani za životinje PCR metodom
- utvrđivanje prisustva goveđeg proteina u hrani za životinje ELISA metodom
- Organoleptički pregled hrane za životinje
Većina metoda koje se primenjuju akreditovane su prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2006.
Stručnjaci Odeljenja tumače rezultate svih navedenih analiza, kao i velikog broja hemijskih analiza izvedenih u saradnji sa Odeljenjem za hemiju i biohemiju i daju stručna mišljenja i savete, a takođe pružaju i mnoštvo drugih usluga u okviru nutricionističke teorije i prakse.