Списак акредитованих метода узорковања:
| Редни број | Назив методе | Врста узорка |
| 1 | SRPS EN ISO 18593: 2018 | Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
| 2 | SRPS EN ISO 17604:2016. | Узорци са трупова закланих животиња |
Списак акредитованих метода за намирнице и испитивање хране:
| Редни број | Назив методе | Врста узорка |
| 1 | Испитивање присуства састојака анималног порекла у храни за животиње (микроскопија) | Храна за животиње |
| 2 | Испитивање присуства ДНК пореклом од преживара (real time PCR) | Храна за животиње |
| 3 | Испитивање присуства ДНК пореклом од свиња (real time PCR) | Храна за животиње |
| 4 | Испитивање присуства ДНК пореклом од живине (real time PCR) | Храна за животиње |
| 5 | Утврђивање садржаја афлатоксина Б1 (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 6 | Утврђивање садржаја охратоксина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 7 | Утврђивање садржаја зеараленона (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 8 | Утврђивање садржаја деоксиниваленола (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 9 | Утврђивање садржаја фумонизина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 10 | Утврђивање садржаја Т-2/HT-2 токсина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
| 11 | Утврђивање садржаја афлатоксина М1 (ЕLISA) | Млеко и производи од млека |
| 12 | Утврђивање порекла анималних протеина у храни
(говеђи, свињски, живински, овчији протеин) (ЕLISA) |
Месо и производи од меса |
| 13 | Испитивање присуства норовируса (real time PCR) | Храна |
| 14 | Испитивање присуства вируса хепатитиса А (real time PCR) | Храна |
| 15 | Испитивање присуства вируса афричке куге свиња (real time PCR) | Храна |
| 16 | Детекција генетичке модификованости утврђивањем присуства CaMV35S промотора и NOS
терминатора методом Real Time PCR |
Храна и храна за животиње |
| 17 | Сензорна оцена | Храна за животиње |
| 18 | Израчунавање метаболичке енергије | Храна за животиње |
| 19 | Израда предлога декларације | Храна за животиње |
| 20 | Мишљење | Храна за животиње |
| 21 | Хоризонтална метода за одређивање броја
микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
Храна за животиње |
| 22 | Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у
производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
Храна за животиње |
| 23 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање
броја и серотипизацију Salmonella — Део 1: Oткривање Salmonella spp. SRPS EN ISO6579-1:2017/A1:2020
|
Храна за животиње |
| 24 | Хоризонтална метода за одређивање броја
Clostridium perfringens (квантитативна метода) |
Храна за животиње |
| 25 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
Храна за животиње |
| 26 | Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза –
позитивних стафилокока Staphylococcus aureus и друге врсте |
Храна за животиње |
| 27 | Хоризонтална метода за oдређивање броја β-глукуронидаза позитивне E.coli | Храна за животиње |
| 28 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
Храна за животиње |
| 29 | Хоризонтална метода за
одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
Храна за животиње |
| 30 | Детекција генетичке
модификованости утврђивањем присуства CaMV35S промотора и NOS терминатора методом Real Time PCR |
Храна и храна за животиње |
| 31 | Израда студије одрживости | Храна |
| 32 | Хоризонтална метода за
одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд Паркеру |
Храна |
| 33 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Oткривање Salmonella spp | Храна |
| 34 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија | Храна |
| 35 | Хоризонтална метода за одређивање броја ß[1]глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 440С помоћу 5- бромо-4- хлоро-3- индолил ß-Д[1]глукуронида | Храна |
| 36 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања | Храна |
| 37 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја | Храна |
| 38 | Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче– Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене | Храна |
| 39 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp – Део 1: Метода откривања | Храна |
| 40 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp – Део 2: Техника бројања колонија | Храна |
| 41 | Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95 | Храна |
| 42 | Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима | Храна |
| 43 | Откривање резидуа антибиотика и сулфонамида микробиолошка метода | Храна |
| 44 | Сензорно оцењивање намирница животињског порекла | Храна |
| 45 | Микробиологија ланца хране – Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије | Храна (месо и производи од меса) |
| 46 | Утврђивање присуства Резидуа антибиотика и Сулфонамида методом DELVOTEST® SP NT | Храна (млеко и производи од млека) |
| 47 | Изолација Anisakidae L3 ларви из риба и производа од риба (метода вештачке дигестије) | Храна (рибе и производи рибарства) |
| 48 | Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче – Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене | Узорци са трупова закланих животиња, узорци са површина, радних површина, опреме, алата и руку радника (предмети и површине које долазе у контакт са храном) |
| 49 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Метода бројања колонија | |
| 50 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања | |
| 51 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Oткривање Salmonella spp. | |
| 52 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.- Део 1: Метода откривања |

