Списак акредитованих метода узорковања:
Редни број | Назив методе | Врста узорка |
1 | SRPS EN ISO 18593: 2018 | Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
2 | SRPS EN ISO 17604:2016. | Узорци са трупова закланих животиња |
Списак акредитованих метода за намирнице и испитивање хране:
Редни број | Назив методе | Врста узорка |
1 | Испитивање присуства састојака анималног порекла у храни за животиње (микроскопија) | Храна за животиње |
2 | Испитивање присуства ДНК пореклом од преживара (real time PCR) | Храна за животиње |
3 | Испитивање присуства ДНК пореклом од свиња (real time PCR) | Храна за животиње |
4 | Испитивање присуства ДНК пореклом од живине (real time PCR) | Храна за животиње |
5 | Утврђивање садржаја афлатоксина Б1 (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
6 | Утврђивање садржаја охратоксина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
7 | Утврђивање садржаја зеараленона (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
8 | Утврђивање садржаја деоксиниваленола (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
9 | Утврђивање садржаја фумонизина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
10 | Утврђивање садржаја Т-2/HT-2 токсина (ELISA) | Храна за животиње и храна биљног порекла |
11 | Утврђивање садржаја афлатоксина М1 (ЕLISA) | Млеко и производи од млека |
12 | Утврђивање порекла анималних протеина у храни
(говеђи, свињски, живински, овчији протеин) (ЕLISA) |
Месо и производи од меса |
13 | Испитивање присуства норовируса (real time PCR) | Храна |
14 | Испитивање присуства вируса хепатитиса А (real time PCR) | Храна |
15 | Испитивање присуства вируса афричке куге свиња (real time PCR) | Храна |
16 | Детекција генетичке модификованости утврђивањем присуства CaMV35S промотора и NOS
терминатора методом Real Time PCR |
Храна и храна за животиње |
17 | Сензорна оцена | Храна за животиње |
18 | Израчунавање метаболичке енергије | Храна за животиње |
19 | Израда предлога декларације | Храна за животиње |
20 | Мишљење | Храна за животиње |
21 | Хоризонтална метода за одређивање броја
микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
Храна за животиње |
22 | Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у
производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
Храна за животиње |
23 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање
броја и серотипизацију Salmonella — Део 1: Oткривање Salmonella spp. SRPS EN ISO6579-1:2017/A1:2020
|
Храна за животиње |
24 | Хоризонтална метода за одређивање броја
Clostridium perfringens (квантитативна метода) |
Храна за животиње |
25 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
Храна за животиње |
26 | Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза –
позитивних стафилокока Staphylococcus aureus и друге врсте |
Храна за животиње |
27 | Хоризонтална метода за oдређивање броја β-глукуронидаза позитивне E.coli | Храна за животиње |
28 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање
броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
Храна за животиње |
29 | Хоризонтална метода за
одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
Храна за животиње |
30 | Детекција генетичке
модификованости утврђивањем присуства CaMV35S промотора и NOS терминатора методом Real Time PCR |
Храна и храна за животиње |
31 | Израда студије одрживости | Храна |
32 | Хоризонтална метода за
одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд Паркеру |
Храна |
33 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Oткривање Salmonella spp | Храна |
34 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија | Храна |
35 | Хоризонтална метода за одређивање броја ß[1]глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 440С помоћу 5- бромо-4- хлоро-3- индолил ß-Д[1]глукуронида | Храна |
36 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања | Храна |
37 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја | Храна |
38 | Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче– Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене | Храна |
39 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp – Део 1: Метода откривања | Храна |
40 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp – Део 2: Техника бројања колонија | Храна |
41 | Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од или једнаком 0,95 | Храна |
42 | Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима | Храна |
43 | Откривање резидуа антибиотика и сулфонамида микробиолошка метода | Храна |
44 | Сензорно оцењивање намирница животињског порекла | Храна |
45 | Микробиологија ланца хране – Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије | Храна (месо и производи од меса) |
46 | Утврђивање присуства Резидуа антибиотика и Сулфонамида методом DELVOTEST® SP NT | Храна (млеко и производи од млека) |
47 | Изолација Anisakidae L3 ларви из риба и производа од риба (метода вештачке дигестије) | Храна (рибе и производи рибарства) |
48 | Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче – Измена 1: Разјашњење предмета и подручја примене | Узорци са трупова закланих животиња, узорци са површина, радних површина, опреме, алата и руку радника (предмети и површине које долазе у контакт са храном) |
49 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Метода бројања колонија | |
50 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања | |
51 | Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Oткривање Salmonella spp. | |
52 | Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.- Део 1: Метода откривања |