SKOK SVETSKIH CENA HRANE U APRILU

Izvor: Tanjug

Svetske cene hrane porasle su za 1,5 odsto u aprilu, jer je poskupljenje mlečnih proizvoda i mesa neutralisalo pad cena žitarica, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) takođe je objavila svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju nakon pada zabeleženog u 2018. godini.

Indeks cena hrane ove svetske organizacije, koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), iznosio je 170,1 poen prošlog meseca u odnosu na naviše revidiran podatak za mart od 167,5 poena.

Prethodna cifra za mart je bila 167 poena.

Taj indeks je u aprilu bio na svom najvišem nivou od juna prošle godine, ali još uvek za oko 2,3 odsto ispod nivoa od pre godinu dana.

Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 5,2 posto u odnosu na martovsku vrednost, što je četvrti uzastopni mesečni rast, podstaknut snažnom tražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mleka u prahu i sira.

Indeks cena mesa porastao je za 3,0 odsto na mesečnom nivou. Indeksi šecćera i biljnog ulja takođe su porasli, ali je indeks žitarica prošlog meseca pao za 2,8 odsto.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svetska proizvodnja žitarica ove godine iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7 posto više u odnosu na nivo iz 2018. godine, kada je proizvodnja pala.

Među glavnim žitaricama, pšenica, kukuruz i ječam bi trebalo da najviše doprinesu povećanju proizvodnje žitarica, sa projektovanim godišnjim rastom proizvodnje od 5,0 posto, odnosno 2,3 posto i 5,4 posto, respektivno, poručuju iz FAO.

EFSA novosti – maj

 1. EFSA je pokrenula kampanju #EUandMyFood za podizanje svesti o sistemu bezbednosti hrane u EU.

Cilj je da se pokaze kako sistem bezbednosti hrane u EU, kroz rad EFSA, institucija EU i država članica, doprinosi našem životu:

Video na:

https://www.efsa.europa.eu/en/eu-and-my-food

 

 1. Simpozijum o opštoj proceni rizika za bolesti životinja održava se 15. maja 2019. godine u Holandiji.

Ovaj događaj je organizovan radi širenja rezultata G-RAID projekta.

Više informacija o simpozijumu, možete videti ovde:

https://www.wur.nl/en/show/SYMPOSIUM-Generic-risk-assessment-for-introduction-of-animal-diseases.htm

 

 1. EFSA je pokrenula dve javne konsultacije o nacrtu naučnih mišljenja o referentnim vrednostima ishrane (DRVs) za natrijum i hlorid, a rok za dostavu komentara je 22. maj 2019. godine.

Ovi dokumenti predlažu referentne vrednosti za unos natrijuma i hlora za odrasle, trudnice, dojilje, odojčad i decu.

Javna konsultacija

Draft reference values for sodium and chloride – have your say

Natrijum: https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/190403

Hlor: https://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/190403-0

 

 1. Kao sastavni deo javnih konsultacija EFSA će predstaviti nacrte mišljenja o referentnim vrednostima ishrane (DRVs) za natrijum i hlorid zainteresovanim stranama, kako bi pružila objašnjenja i prikupila komentare. Sastanak će se održati 7. maja 2019. godine u Briselu, Belgija.

Link događaja:

Technical meeting with stakeholders on the draft opinions on Dietary Reference Values for sodium and chloride 

 

 1. Letnja škola Jedno zdravlje EJP, održaće se od 19-30 August 2019. godine, održaće se u Surrey Univerzitetu, Velika Britanija u saradnji sa  WUR, Chatham House  i Javno zdravlje Engleske.

Link za letnju školu:

The OHEJP Summer School

 

 1. EFSA organizuje tehnički sastanak sa zainteresovanim stranama o aplikacijama za enzime u hrani, 19-20. Jun 2019. godine.

Više informacija na:

Technical meeting with stakeholders on applications for food enzymes

U toku je oralna vakcinacija lisica protiv besnila

U aprilu je kao što je to praksa već godinama unazat započela kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku EU.

Ova kampanja se u Srbiji sprovodi po 17. put.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova.

Za vreme trajanja 17. kampanje vakcinacije planirano je da se u toku proleća 2019. godine distribuira 1.650.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlje, pri čemu će se po posebnom planu distribuirati 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

EU je pružila finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje prethodnih 16 kampanja vakcinacije, počev od jeseni 2010. godine. Ministarstvo finansija Republike Srbije sprovelo je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. Proizvođač vakcine je kompanija Bioveta, a.s.iz Češke koja je, sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcine. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testirnjai odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine.

Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda koja će se sprovoditi u kontinuitetu svakog proleća i jeseni, do potpune eliminacije virusa. Dugoročni cilj programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status zemlje slobodne od besnila.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlji je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divljih životinja 2010. godine, tako da je broj slučajeva besnila odnosu na 2009 godinu kada je zabeležen 181 slučaj smanjen i u 2010=104, 2011=46, 2012=19, 2013=5, 2014=3, 2015=3, 2016=4, 2017=1 i 2018=1.

Daljim nastavkom vakcinacije u Srbiji i drugim delovima balkanskog poluostrva, očekuje se potpuna eliminacija virusa besnila.

Beograd na mapi svetskog urbanog pčelarstva

Za svaki treći zalogaj koji pojedemo pri obroku trebalo bi da zahvalimo pčelama. Umesto zahvalnosti, međutim, čovek je ovim vrednim insektima pružio – progon. Upotreba pesticida i herbicida, klimatske promene, uništavanje korovskih biljaka i mnogi drugi procesi doprineli su planetarnoj ugroženosti pčela do te mere da su ih međunarodne institucije stavile na crvene liste ugroženih vrsta. Onih kojima preti istrebljenje. A u slučaju da zaista nestanu, ista sudbina bi, prema procenama stručnjaka, zadesila i čoveka. I to za svega četiri godine.

Zbog toga, u mnogim svetskim gradovima je u poslednjih petnaestak godina došlo do procvata urbanog pčelarstva, odnosno masovnog postavljanja košnica na javnim mestima – krovovima zgrada, zdanjima institucija i u parkovima. S namerom da i Beograd uvrste na svetsku mapu urbanog pčelarstva, članovi Beogradskog udruženja pčelara (BUP) nedavno su pokrenuli servis „Urbane pčele”, ali i obuke za ovaj vid gajenja dragocenih insekata. Kako kaže Saša Grubić iz BUP-a, servis i obuka su namenjeni svim sugrađanima koji bi da udome ove insekte na svojim krovovima, terasama ili u dvorištima.

„Naša ideja je da po ugledu na svetske gradove, koji neguju urbano pčelarstvo organizovano i pod kontrolom gradskih pčelarskih organizacija, i mi omogućimo ljudima da drže određen broj košnica. Svako ko ima prostor na svom krovu, terasi ili u dvorištu može da kontaktira s nama. Ne mora čak ni da bude pčelar. Potom naši stručnjaci izlaze na teren i procene da li je moguće postaviti košnice. U zavisnosti od dogovora, košnice možemo i da obezbedimo, postavimo, obeležimo ih i održavamo. Jedna od ideja je da med delimo napola kako bi se pokrio deo troškova. Ali, građani mogu, ako žele, i da zadrže sav med. Otvoreni smo za dogovore, a ponuda važi i za društvenoodgovorne firme i institucije”, objašnjava Grubić, dodajući da već sada ima interesovanja, a da se ekspanzija očekuje u „špicu” proleća i na leto, kad je pčelarska sezona u jeku.

Prema njegovim rečima, gradovi danas postaju rezervati za pčele, jer se u urbanim sredinama ne koriste sredstva poput pojedinih pesticida i insekticida. To pokazuje i statistika, prema kojoj, uprkos planetarnoj ugroženosti ovih insekata, oni u gradovima ne izumiru. Štaviše, prinosi meda gradskih pčela su veći nego kod onih u ruralnim krajevima.

„Pčela se inače koristi i kao indikator zagađenja, jer njen organizam pri skupljanju meda filtrira i zadržava u sebi štetne materije. Analizom njenog tela možemo dobiti podatak o zagađenju sredine, što je opšta korist za građane od urbanog pčelarstva. S druge strane, u pčelinjim proizvodima tih materija nema. Tako da se vara onaj ko smatra da je med iz gradske sredine loš”, kaže Grubić.

U suprotnom, u Parizu ne bi postojao hotel koji med sa svog krova prodaje po ceni od 15 evra. Ovaj grad, inače, ima dugu istoriju urbanog pčelarstva otkako su 1856. postavljene prve košnice u Luksemburškoj bašti.

One se danas nalaze na zdanjima poput Notr Dama, Muzeja Orse, Kovnice novca, opere… Pčele su udomljene na krovovima javnih zgrada i u mnogim drugim evropskim gradovima, od Prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, preko londonske Bakingemske palate, do nemačkog Bundestaga. Da ovakvi poduhvati doprinose međunarodnoj reputaciji, svedoči to što su urbani pčelari u Sloveniji i Norveškoj značajno doprineli da Ljubljana i Oslo ponesu zvanje Evropske zelene prestonice.

U međuvremenu, svi koji i sami žele da se oprobaju u udomljavanju i gajenju gradskih pčela, mogu da završe i kurs urbanog pčelarstva, takođe u organizaciji BUP-a, koji podrazumeva teorijsku nastavu i praktičnu obuku u pčelinjacima članova udruženja, od kojih se neki nalaze i na krovovima beogradskih zgrada.

„U Srbiji ne postoji srednjoškolsko obrazovanje za pčelare, što u Evropi nije slučaj jer je tamo prepoznata potreba za uvođenjem pčelarskog smera u srednje škole. To je jedan od razloga za pokretanje ovog kursa. Namera nam je i da na ovaj način iskoračimo iz strukovnih krugova. Stoga je obuka namenjena i onima koji bi da postanu profesionalni pčelari s više stotina košnica, ali i onima koji bi iz hobija ili ljubavi želeli da drže nekoliko košnica. Ideja je i da pokušamo da podmladimo struku jer je prosečna starost pčelara kod nas 60 godina”, kaže Grubić.

Izvor:Politika

U toku provera ispunjenosti Halal uslova, izvoz mesa uskoro

omisija Saudijske Arabije boravi u Srbiji kako bi utvrdila da li junetina koju nudimo za izvoz ispunjava sve njihove, pre svega verske, standarde. Kada dobijemo njihov sertifikat, počeće i izvoz junećeg mesa na tržište Zaliva, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku rekao da su zemlje Persijskog zaliva jedno od platežno najsposobnijih tržišta i da će cene izvoza junetine biti najviše koje na tržištu u ovom trenutku mogu da se nađu.

“Sertifikaciono telo ‘Esma’ će nam omogućiti, kada dobijemo ovaj Halal standard i kada usaglasimo sertifikate za goveđe, jagnjeće i pileće meso, da se krajem maja dogovorimo o poslovima i krenemo u Zaliv. To je dobro tržište koje otvaramo posle Turske, Kine i drugih tržišta koja nam nisu bila dostupna u poslednjih 40-50 godina”, kaže Nedimović.

Ministar je rekao i da je stočarstvo grana koja predstavlja motor koji vuče poljoprivredu.

“Subvencije za tov goveda je povećan za 50 odsto, u sistemu krava–tele za 100 odsto. Imamo povećanu tražnju za goveđim i jagnjećim mesom na svetskom tržištu. Prošle godine bilo je 20 odsto više zahteva za subvencije, što govori da ljudi ulaze u sistem i poljoprivrednici ne treba da brinu jer imamo dovoljno novca i posle Uskrsa biće doneta sva rešenja i data na plaćanje”, naglašava ministar poljoprivrede.

Zbog povećanja cene svinjskog mesa za 50 dinara po kilogramu, država je intervenisala kupovinom robnih rezervi tj. zamenom za kukuruz.

“To je jedna od mera koja je pokrenula celu priču. To je pre svega bila odluka Vlade, zamena kukuruza za tovljenike, i ta mera će biti na raspolaganju još petnaestak dana. S druge strane imamo promene na evropskom tržištu, Kina jako mnogo vuče, imate africku kugu svinja u okruženju i sve su to razlozi za skok cena uključujući i prasadi i taj trend će se nastaviti i narednih meseci”, napominje Nedimović.

Ministar kaže da je njegov posao da brine o poljoprivrednicima, ali da postoje tela i koordinacija unutar Vlade da se vodi računa i o potrošačima da to ne izazove neke veće poremećaje na tržištu.

EFSA novosti – mart 2019

 • EFSA organizuje letnju skolu bez nadoknade u trajanju od tri dana za mlade naucnike iz celoga sveta.

Škola ce se odrzati u prostorijama EFSA od 11-13 juna 2019.godine a tema je  rizici u   bezbednosti hrane i ishrane.

            Više informacija: http://www.parmasummerschool.unipr.it/

 

 • Internacionalna konferencija o metrologiji u hrani i ishrani (IMEKOFOODS), održaće se od 16-18.septembra 2019.godine.

Više informacija na: Registracija   Websajt

 • Radionica za procenu rizika u životnoj sredini: genetski modifikovani organizmi – GMO, rok za prijavu je 22.03.2019.godine.

Radionica ce se odrzati u Briselu, Belgija, a više informacija:      https://www.efsa.europa.eu/en/events/event/190515

 • Epidemija izazvana sa Salmonella Poona, povezana je sa formulom za odojčad.

Više informacija: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190312

 • Slučajevi Salmonella kod ljudi

Više informacija:  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/190218

Veterinarska služba vežba za slučaj pojave slinavke i šapa

prava za veterinu u saradnji sa Evropskom komisijom za kontrolu slinavke i šapa sa sedištem u FAO u Rimu organizovala jesimulacionu vežbu za scenario pojave naročito opasne bolesti papkara slinavka i šap na kojoj učestvuju veterinarski inspektori iz svih upravnih okruga AP Vojvodina, kao i epizootiolozi iz svih veterinarskih instituta na teritoriji AP Vojvodina.

Deo vežbe će se održati i na centralnom nivou u Upravi za veterinu u Beogradu, a cilj vežbe je sagledavanje mogućnosti delovanja veterinarske službe u kriznim situacijama na svim nivoima organizacije.

U ovom slučaju radi se o mogućoj pojavi naročito opasne zarazne bolesti slinavka i šap koja se danas sporadično pojavljuje u pojedinim zemljama, uglavnom Azije, a u našoj zemlji je poslednji put bila zabeležena na teritoriji Kosova i Metohije još 1997. godine.

Bitno je napomenuti da je neophodno da se testira spremnost veterinarske službe za reakciju u slučaju pojave ove, kao i bilo koje druge naročito opasne zarazne bolesti životinja ali i u drugim mogućim kriznim situacijama.

Na vežbi je prisutno nekoliko inostranih posmatrača, a takođe su prisutni i posmatrači iz Vojske RS i Sektora za vanredne situacija MUP- a RS sa ciljem da se unapredi moguća saradnja u eventualnim kriznim situacijama.

Nedimović: Laboratorija u Batajnici kontrolisaće sve

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, ali da se ta situacija menja. Najavo je i da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna u Srbiji – kontrolisaće sve i raditi superanalize.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo je da je bezbednost hrane na prvom mestu, kako zbog građana Srbije, tako i zbog izvoza.

U tom kontekstu je, ističe, veoma važna i Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici koja će kontrolistai sve.

– Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji, objašnjava Nedimović.

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.

– Država će u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina”, naglasio je ministar.

Dodaje da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, pa će zato laboratorija stati na put takvim spekulacijama.

– Situacija se menja. Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulištu ovu oblast i mogućnost da kontrolišemo sve što rade male privatne labaratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane, naglasio je Nedimović.

Ministar je podsetio i da je Srbija u prošloj godini izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 3,9 milijardi evra, ukazujući na suficito 1,9 milijardi.

Ocenjuje da Srbija ima potencijal za izvoz od pet milijardi evra. Sve resorne insitucije, kaže, deluju u tom pravcu.

– Imamo mnogo robe za izvoz, i one primarne, ali i finalnih proizvoda, tako da će prodaja biti veća nego ove godine”, zaključio je ministar.

Svinjsko meso iz Starih Banovaca zaraženo trihinelom, sedmoro obolelo

Svinjsko meso iz porodičnog gazdinstva u Starim Banovcima izvor je zaraze trihinelozom od koje je obolelo sedmoro ljudi, a protiv odgovornih biće podnete krivične prijave, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vanrednom kontrolom veterinarske inspekcije u tom mesu utvrdjeno je prisustvo larvi parazita Trihinela spiralis, izazivača zarazne bolesti trihineloze od koje je obolelo sedam osoba. “Životinje su zaklane na nepropisan način u objektu mesare Darka Dražete iz Starih Banovaca koji, inače, nije odobren u Upravi za veterinu za delatnost klanja životinja”, piše u saopštenju.

Oko 80 kilograma mesa povučeno je iz prometa, a resorno ministarstvo i Uprava za veterinu apelovali su na ljude da meso i proizvode od mesa kupuju isključivo u odobrenim objektima.

Prisustvo Trihinele spiralis u mesu izaziva trihinelozu kod ljudi koja je parazitska bolest, a praćena je povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima i oticanjem lica.

Novosadsko proleće od 21. do 23. marta na SPENSU

Pokret gorana Novog Sada uskoro organizuje još jednu manifestaciju Novosadsko proleće koja će se održati od 21. do 23. marta na prvom spratu sportsko –poslovnog centra SPENS u Novom Sadu.

U najavi ove tradicionalne manifestacije navodi se da je proleće godišnje doba kome se raduje ceo svet, a da je manifestacija razlog više da se zajedno radujemo i da u danima brzog života pronađemo taj polet i sreću i ugodimo sebi.

Tokom tri dana trajanja manifestacije posetiocima će se na velikom izložbenom prostoru SPENSA predstaviti izlagači u 3 izložbene celine:
1. izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
2. izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane
3. izložba starih i umetničkih zanata.

Ovu izložbu svake godine poseti veliki broj posetilaca iz Novog Sada ali i čitave Srbije. Oni imaju priliku da po povoljnim cenama kupe zdrave, ručno rađene proizvode i biljke, ali i da prisustvuju brojnim predavanjima, radionicama i skupovima koji prate ovaj događaj.