Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je laboratoriju za molekularnu analizu hrane u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.U laboratoriji će se kontrolisati kvalitet i bezbednost hrane kroz detektovanje genetički modifikovanih organizama i mirkoorganizama koji učestvuju u infekciji hrane, proveravaće se autentičnost namirnica, poreklo sastojaka i sirovina. Direktorica Instituta za prehrambene tehnologije Olivera Đuragić kaže da je uz dobru proizvođačku praksu potrebno kontrolisati kvalitet proizvoda od njiive do trpeze kako bi potrošači konzumirali zdravstveno bezbedniju hranu.
Епидемиолошки трендови и нове стратегије контроле болести плавог језика (BTV) у Европи
Током 2024. и 2025. године у Европи је забележен значајан пораст случајева (> 60.000) болести плавог језика (Slika 1.) (Енг. Bluetongue virus– BTV), са доминантним серотиповима BTV-3 и BTV-8, као и појавом нових и реасортираних Прочитај више…

