20151027_112255

Tokom zvanične posete premijera Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji, u utorak 27. oktobra održana je zajednička sednica Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom pri Trgovinskoj industrijskoj komori Rusije i Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom pri Privrednoj komori Srbije.

Sednici Poslovnog saveta prisustvovali su predstavnici 120 srpskih i oko stotinu ruskih kompanija iz svih sektora privrede. Srbija je članovima Poslovnog saveta i potencijalnim investitorima predstavila izabrane investicione projekte iz oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, proizvodnje gume i plastike, metaloprerađivačke industrije, turizma i ugostiteljstva.

„Ovo je do sada najveća  privredna delegacija koja, u organizaciji Privredne komore Srbije, zajedno sa državnom delegacijom odlazi u Rusiju. To govori o interesovanju  domaćih kompanija za unapređenje privredne saradnje sa Rusijom, o  percepciji ruskog tržišta kao dugoročno jedne od najznačajnijih  izvoznih destinacija za srpske proizvode. Poseban kvalitet boravka privredne delegacije u Moskvi biće direktni, B2B razgovori sa  predstavnicima ruskih kompanija u okviru programa Poslovnog foruma. Očekujem da se vratimo sa konkretnim ugovorima i to je ono na čemu PKS insistira. Cilj je da kroz konkretne predloge privrednici ostvare veći izvoz“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U Moskvi je potpisano i nekoliko sporazuma  –  Sporazum o saradnji između Sberbanke Srbija i Energoprojekta, Sporazum o saradnji između Sberbanke Srbija i NIS-a, kao i Sporazum o saradnji između Međunarodnog inovacionog kluba ARHIMED i Privredne komore Srbije.