Na pijacama u Srednjobanatskom okrugu zabranjen je promet mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Madjarske i Rumunije, kao i iz gazdinstava, radi sprečavanja unošenja, pojave i širenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja (AKS), saopšteno je iz Srednjobanatskog upravnog okruga.

Kako se navodi, postoji povećan rizik od zaraze tom opasnom i neizlečivom bolešću svinja zbog blizine novih žarišta AKS u Rumuniji.

Odluka o zabrani prometa mesa na pijacama doneta je zbog velike otpornosti virusa koji izazva bolest, a jedan od puteva prenošenja bolesti je preko mesa i proizvoda od mesa zaraženih domaćih i divljih svinja.

Dogovoreno je da se, s obzirom na povećanu opasnost od unošenja ove zarazne bolesti u Srbiju, pojača nadzor svih nadležnih inspekcijskih službi na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora, na pijacama u svim mestima u Okrugu.

Biće preduzete i odgovarajuće sankcije u cilju zaštite svake opštine, a time i cele države od pojave i širenja ove zarazne bolesti koja može naneti ogremne štete uzgoju svinja i privredi.

Na sastanku u Srednjobanatskom okrugu kojem su prisustvovali predstavnici komunalnih inspekcija svih lokalnih samouprava sa područja Srednjobanatskog upravnog okruga, predstavnici zrenjaninske policije i JKP „Pijace i parkinzi“ Zrenjanin, šef Odseka republičke veterinarske inspekcije apelovao je da se i komunalna inspekcija u saradnji sa drugim nadležnim službama, u okviru svojih nadležnosti, uključi u prevenciju AKS.

Категорије: Najnovije vesti