Beograd, 9. avgust 2019.

Izvor: Politika

Ekonomske posledice trenutno najviše oseća Bugarska gde je, za samo dve nedelje, ubijeno oko 130.000 životinja na šest farmi. – Država će platiti 170 dolara za dobrovoljno uspavljivanje

Ukoliko laboratorijske analize, čiji se rezultati očekuju uskoro, budu pokazale da su svinje iz dva sela u okolini Mladenovca obelele od afričke kuge, Srbija će preduzeti sve propisane biosigurnosne mere. To između ostalog podrazumeva i da bolest bude prijavljena Međunarodnoj organizaciji za zaštitu životinja (OIE), Evropskoj komisiji i državama u okruženju.

Prema propisima, u slučaju da se sumnja da na određenoj lokaciji ima životinja zaraženih virusom afričke kuge svinja (AKS), koja je opasna za ove životinje ali ne i ljude, veterinarski inspektor dužan je da istog trenutka stavi pod nadzor to gazdinstvo. Takođe, popisuju se potencijalno zaražene životinje, obavezno izoluju, a zbog mogućnosti širenja virusa zabranjuje se promet svinja i mesa sa tog gazdinstva. Postavljaju se i dezinfekcione barijere na ulazu i izlazu sa farmi. Posle službene potvrde bolesti na gazdinstvu određuje se zaraženo područje u krugu poluprečnika od tri kilometra, dok se potez od najmanje deset kilometara smatra ugroženim. Posle detaljne dezinfekcije objekata nove svinje se mogu uvesti na gazdinstvo ali tek posle 40 dana.

Zbog svega ovoga AKS, za koju ne postoji ni lek ni vakcina (i jedino što se može uraditi je eutanazija životinja), može da izazove velike ekonomske gubitke za države u kojima je potvrđena.

Kada je reč o našem okruženju, već je prijavljena u Mađarskoj i Rumuniji a posledice trenutno najviše oseća Bugarska, gde je poslednje dve nedelje ubijeno oko 130.000 svinja na šest farmi. Ova zemlja nedavno je kritikovana i od Evropske komisije, zbog propusta u veterinarskom sistemu, i pozvala je vlast da hitno pokuša da zaustavi širenje zaraze. Premijer Bugarske Bojko Borisov najavio je da će ta država nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koja dobrovoljno usmrte obolele svinje. Vlasti su do sada otkrile 30 slučajeva neizlečive bolesti, koja je smrtonosna za svinje, ali neškodljiva za čoveka, preneo je Rojters. U pokušaju da zaustavi širenje kuge, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je sanitarne zone od 20 kilometara oko registrovanih farmi i rasporedilo službenike koji izdaju naloge za uništavanje svinja u tim zonama. Borisov je rekao da će država platiti 170 dolara svakom vlasniku koji dobrovoljno eutanazira svoje svinje, dodajući da će 75 odsto novca obezbediti Evropska unija. Njegova najava usledila je nakon protesta u nekoliko delova južne Bugarske, kada je nekoliko stotina farmera tvrdilo da u njihovim regionima nema epidemije.

– Sve je veća globalna zabrinutost da će se virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti – upozorili su nedavno stručnjaci FAO. Kako se navodi, bolest može da pređe hiljade kilometara i stigne u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa, koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici. Epidemija ove bolesti u Aziji, posebno Kini, mogla bi da ima katastrofalni uticaj na trgovinu i proizvodnju, s ozbiljnim posledicama po globalnu bezbednost hrane.

Категорије: Vesti