Kikinda, 27. jun 2019.

Izvor: Večernje novosti

Sumnja se da je nekontrolisana upotreba pesticida uzrok. Mnogi poljoprivrednici u zaštiti koriste nedozvoljene količine hemijskih preparata

Uginuće više od 80 miliona pčela koje se nedavno dogodilo u Kikindi još se ispituje, ali mnogo toga ukazuje da je ovo masovno trovanje posledica nekontrolisane upotrebe insekticida i pesticida. Stradalo je 1.668 zajednica, svaka sa po 50.000 pčela, kod 35 pčelara. Od loše upotrebe pesticida „stradaju“ i ljudi. Česta su trovanja poljoprivrednika koji nisu dobro zaštićeni kada tretiraju voće i povrće, ali i potrošači kojima presedne zeleniš „obogaćen“ hemijskim preparatima.

Javna je tajna da se voće prska više od 15 puta tokom sezone. Poznato je i da pojedino voće i povrće „sazri“ preko noći, upotrebom nedozvoljenog biljnog regulatora – „etrela“. Svakako, o zloupotrebi ovih preparata, najviše se priča kada dođe do nekog trovanja. Bilo ljudi, bilo životinja. Sve to bi trebalo da srede izmene Zakona o zaštiti bilja, koje predviđaju strožu kontrolu upotrebe pesticida, ali tek od 2021. godine, jer je svima dat rok da se prilagode novim pravilima.

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije SPOS kaže da će promenama Zakon o zaštiti svako ko bude hteo da ih koristi morati da prođe obuku i nauči sve o bolestima.

– Od 2021. godine, zaposleni u poljoprivrednim apotekama neće smeti da prodaju pesticide u količini koju traži kupac, jer će količine biti ograničene – kaže Živadinović. – Pesticidi su nužno zlo koje može da se koristi na bezbedan način! Ipak, sve bi bilo bolje da su naši poljoprivrednici, naročito mali proizvođači obučeni, jer bi tako znali da zaštite ono što tretiraju a da nikog ne otruju. Koliko je veliko neznanje najbolje se vidi kada odete u poljoprivrednu apoteku i tamo čujete šta se sve i koliko traži. A prodavci jedva čekaju da prodaju. I svima je dobro. Naš glavni princip je što više – to bolje. Kod pesticida to nije dobro. Biljke treba da se tretiraju samo kada je to propisano i tačno da se zna šta se koristi.

On kaže da ne govori o velikim gazdinstvima i plantažama, jer tu rade stručnjaci koji znaju šta rade.

– Poljoprivredni proizvođači često iz neznanja upotrebljavaju pogrešne pesticide u neadekvatno vreme i u ne baš dobrim dozama – objašnjava Miloš Bogdanović iz SPOS. – To, ipak, nije opravdanje za štetu koja se time nanosi, ali to neznanje donosi loše posledice.

NE RAZLIKUJEMO SE OD DRUGIH

Upotreba pesticida i insekticida u Srbiji je na zadovoljavajućem nivou, smatra profesor Poljoprivrednog fakulteta Novica Miletić. Kako kaže, poljoprivrednici su sada ozbiljniji, a mnogi od njih idu i na savetovanja, pa tako niko neće da se upusti u neku proizvodnju a da o tome ništa ne zna.

– Srbija se ne razlikuje mnogo po upotrebi pesticida u odnosu na zemlje Zapadne Evrope – govori profesor Miletić.

Категорије: Vesti