Milicevic ASF

Sastanak nacionalnih referentnih laboratorija EU za afričku i klasičnu kugu svinja je održan 09-10.6.2014. godine u Madridu, Španija. Predstavnik NIVSa koji je nacionalna referentna laboratorija za ove bolesti je bila mr Vesna Milićević, Šef odeljenja za virusologiju.
Na sastanku su zemlje u kojima klasična kuga svinja još uvek predstavlja problem prezentovale epizootiološku situaciju. Nemačka nacionalna referentna laboratorija (FLI) prikazala je rezultate ispitivanja bezbednosti nove marker vakcine klasičnu kugu svinja, CP7 E2alf, i mogućnost izlučivanja virusa preko muških polnih organa. Uz samu marker vakcinu razvijena je i AbELISA kojom se može razlikovati infekcija od vakcinacije.
Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska su prezentovale epizootiološku situaciju afričke kuge. Zbog posebnog značaja hrane animalnog porekla koja nije dovoljno termički tretirana, pregledane su kobasice uzorkovane na granicima u kojima je dokazan genom virusa afričke kuge svinja. Iako su izvedeni biološki ogledi hranjenjem svinja ovakvim kobasicama pokazali da svinje nisu obolele od afričke kuge, hrana iz zarazenih zemalja je okarakterisana kao poseban rizik za unošenje ASF.
 EURL za afričku i klasičnu kugu svinja su detaljno prezentovale rezultate medjulaboratorijskih ispitivanja u kojima je i NIVS učestvovao sa dobrim rezultatima.
 
Категорије: Najnovije vestiVesti