Novi Sad, 15. maj 2019.

Sutra se u okviru Dana stočara na 86. poljoprivrednom sajmu održava sastanak odgajivača tovnih rasa goveda, koji su formirali Proizvodnu grupu u okviru Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada.

Okupljanje je zakazano za 13 časova (kod štale broj 13). Odgajivači iz cele Srbije prvo će razmatrati izveštaj o aktivnostima Upravnog odbora grupe, u kome se navodi niz obavljenih poslova vezanih za ovu granu stočarstva. Svi predlozi za podsticaje, koje je Udruženje uputilo Ministarstvu poljoprivrede, su prihvaćeni i nalaze se u pravilnicima ili uredbama. Od razgovora sa ministrom Branislavom Nedimovićem prošle godine u novembru do danas, tovno govedarstvo je napravilo veliki iskorak. Povećan je rasni sastav i broj grla. Tako danas u Srbiji imamo u proizvodnji 500 grla šarolea, 600 angusa, 200 hereforda i oko 100 grla limuzinske rase.Najrasprostranjenije se gaji hereford, a na užem prostoru najviše je šarolea. Desetine farmera su krenuli u ukrštanje mlečnih rasa i limuzinera, a postoji i korišćenje semena belgijskog plavog govečeta. Mnogi planiraju i uvoz.

Od decembra prošle godine povećan je broj teladi u tovu i u pomenutoj Proizvodnoj grupi trenutno ima oko 2.000 visokokvalitetne junadi za klanje, od 500 do 650 kg težine. Zbog ove situacije Udruženje je predložilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi da uvedu interventni otkup preko Državnih robnih rezervi. O ishodu ovog predloga farmeri će biti sutra obavešteni na sastanku Proizvodne grupe. Razgovaraće se i o problemima u saradnji sa veterinom, rokovima isplate podsticaja, kao i o odlasku u posetu farmerima u EU.

Категорије: Najnovije vesti