Na Poljoprivrdnom sajmu nastupa 1.518 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 zemlje, a donose proizvode i usluge iz 61 države. Poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz devet zemalja.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava Nacionalnu izložbu stoke, Izložbu hrane u okviru koje predstavlja organsku proizvodnju, proizvode sa oznakama geografskog porekla i „Srpski kvalitet“, kao i zanatske pivare. Uz to, na štandu u Hali „Master“, posetioci će iz „prve ruke“ moći da dobiju sve informacije. U Kongresnom centru će svakodnevno organizovati, konferencije, panele i edukacije.
Nastup oko 30 italijanskih kompanija najavila je Marina Skonjamiljo, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu. Prema njenim rečima očekuje se i dolazak oko 45 privrednika koji će imati direktne B2B susrete sa izlagačima. Među izlagačima su zastupljeni proizvođači i prodavci poljoprivredne opreme i mehanizacije. Biće i kompanija sa sistemima za tretman voća i povrća posle berbe i proizvođača opreme i mašina za prehrambenu i mlekarsku industriju. Od 11. do 17. maja, na novosadskom sajmištu biće i predstavnici sajma u Veroni, kao i agencije za promociju italijanske regije Veneto.
U četvrtak 16. maja, u okviru Dana stočara, održaće se razgovor odgajivača tovnih rasa goveda. Tema je: „Tovno govedarstvo u Srbiji – kako dalje!?”

Ovi stočari, uglavnom članovi Proizvodne grupe, okupljene oko Udruženja „Agroprofit”, okupiće se u 13 časova pored obora gde su tovne rase – uz halu broj 12. Umesto sajamskih stolica dočekaće ih bale slame i informacija o značajnom doprinosu države u razvoju ovog govedarstva. Poziv za sastanak upućen je ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, koji je preuzeo odgovornost u pronalaženju tržišta za izvoz junećeg mesa.

Категорије: Najnovije vesti