У Научном институту за ветеринатсрство Србије (НИВС) је 01.марта 2024. године одржан годишњи састанак ветеринарских института који НИВС организује као национална референтна лабораторија за поједине нарочито опасне заразне болести. Састанку су присуствовали епизоотиолози и стручњаци из области лабортаоријске дијагностике, као и представник Управе за ветерину, др Бобан Ђурић.

Поред анализе резултата међулабораторијских испитивања за 2023, дискутовало се о најактуелнијим темама из области ветеринарске вирусологије: о резултатима надзора и мониторинга  на афричку и класичну кугу свиња код домаћих и дивљих свиња, о појави сетотипа 3 вируса болести плавог језика у Европи и молекуларној карактеризација и епизоотиологији локалних сојева вируса афричке куге свиња.

Састанак је завршен доношењем закључака о неопходности организовања састанка за усаглашавање испитивања на афричку и класичну кугу свиња као и потреби за увођењем мониторинга Culicoides spp. на присуство вируса болести плавог језика. Континирана просторно-временска молекуларна епизоотиологија вируса афричке куге свиња је препозната као приоритет истраживања у наредном периоду имајући у виду значај ове болести.

 

 

 

Категорије: Vesti