Radionica o laboratorijskoj dijagnostici slinavke i šapa (FMD) ELISA testovima za dokazivanje antitela,  antigena i serotipizaciju u okviru komponente 1.4 EuFMD plana za Balkan je održana u IZSLER, Breša, Italija koji je OIE/FAO referentna laboratorija za slinavku i šap.

Cilj ove radionice, koja je samo jedna u nizu planiranih, je podizanje spremnosti zemalja Zapadnog Balkana na viši nivo u slučaju pojave slinavke i šapa kroz pripremu kriznog plana za Nacionalne referentne laboratorije (NRL).

Učesnici radionice su bili predstavnici NRL Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Albanije, Kosova, Ukrajine, Bugarske i Srbije.

Predstavnik NIVS koji je Nacionalna referentna laboratorija za FMD je bila lab. tehničar Danijela Matijević.

Danijela je nakon povratka iz Italije održala obuku u Institutu za sve zaposlene koji su na direktan ili indirektan način uključeni u dijagnostiku slinavke i šapa.

Rezultat ove obuke je proširen obim dijagnostičkih ispitivanja na FMD testovima za dokazivanje antigena virusa FMD za serotipove O, A, C, Asia1, za dokazivanje NSP antitela i SPCE za serotipizaciju A, O, Asia1.

DSCN1376 Balkans group 1 Balkans group 2

 

Категорије: Najnovije vestiVesti