a Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan od 11. do 17. maja, biće organizovana najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na ovoj izložbi posetoci će moći da vide više od 1.600 životnja.

Goveda će biti izložena u Hali 12, a prvi put na Sajmu biće predstavljeno belgijsko plavo goveče. Posetioci će tradicionalno imati priliku da vide i simentalsku i holštajn-frizijsku rasu. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13.

Posetioci će konje moći da vide u Hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, a biće i nonijusa, hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija. Za učešće na izložbi je prijavljeno je više od 800 ovaca, od kojih će stručnom selekcijom biti odabrana polovina za izložbu na Sajmu. Najzastupljenije rasa koza su sanska i alpino, a prvi put biće predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja medju kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam će biti prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstaviće se autohtone rase koje gaje odgajivači u Srbiji.

Категорије: Najnovije vesti