Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu, i tom prilikom najavila da će svi proizvođači mleka morati dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Brnabić je objasnila da će analize biti besplatne, pri čemu će svaki proizvođač dobiti smernice o tome šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda.

Prema njenim rečima, to što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će Srbija u maju ili junu dobiti laboratoriju za bezbednost hrane, dok je Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu. Takođe, kako je dodao, postojanje nacionalnih, akreditovanih laboratorija za kontrolu hrane važno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje Poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane.

On je, govoreći o usklađenosti sa evropskim standardima vrednosti aflatoksina u mleku, rekao da naša zemlja teži ka tome, ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po litru, dok je u zemljama EU 0,05 grama.

Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU, naveo je ministar i podsetio na to da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po litru.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU. Fabrici je podvukao da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

Srbija, kako je rekao, zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU. Prema njegovim rečima, 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko je EU izdvojila za Direkciju, uloženo je u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović napomenula je da je EU finansirala projekat sa osam miliona evra, dok je Vlada Srbije učestvovala sa približno tri miliona evra. Dve trećine propisa Evropske unije (EU) odnosi se na poljoprivredu, bezbednost hrane i zaštitu javnog zdravlja, navela je ona i dodala da Srbija intenzivno radi na poglavljima koji se tiču tih zahtevnih oblasti.

U pitanju su, kako je precizirala, Poglavlje 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i javnom zdravlju, kao i Poglavlje 11 koje se tiče zajedničke poljoprivredne politike i agrarnog razvoja. Neka od tih poglavlja imaju kriterijume za otvaranje, vrlo su kompleksna i zahtevaju mnogo zajedničkog i intersektorskog rada svih članova Vlade i svih onih koji su u lancu proizvodnje i distribucije hrane, objasnila je ministarka. Prema njenoj oceni, u pitanju je vrlo složen proces koji zahteva ne samo izmenu regulative, već i uvođenje konkretnih sistema i institucija kao što je Direkcija za referentne nacionalne laboratorije.

Njenim otvaranjem, kako je podvukla, Srbija se usklađuje sa najvišim propisima i standardima EU.

Pred nama je dug posao, ali ovo je važan korak koji će znatno unaprediti kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i zaštitu zdravlja naših građana i istovremeno doprineti promociji i plasmanu poljoprivednih proizvoda na inostrana tržišta, predočila je Joksimović.

Ona je podsetila na to da je EU 2000. godine donela takozvani “beli papir“ o bezbednosti hrane, koji propisuje visoke standarde u ovoj oblasti i podrazumeva novi koncept kontrole “od njive do trpeze“. To znači da su uvezani svi u lancu bezbednosti hrane, od proizvođača do državnih organa i inspekcijskih službi, zaključila ministarka.

Категорије: Vesti