EFSA – NOVOSTI 28.2.2018

  • 1. Антимикробна резистенција код зоонотских бактерија још увек је висока код људи, животиња и хране, каже ECDA i EFSA.

  • Бактерије код људи и животиња и даље  показују отпорност на антибиотике према новом извештају објављеном од старне Европске агенције за безбедност хране (EFSA) и Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDA). Извештај наглашава нека нова питања и потврђује антимикробну резистенцију као једну од највећих претњи јавном здрављу, углавном смањујући ефикасност лечења. Више информација на: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180227

 

2. Инфекције изазване Listeria monocytogenes се повећавају код угрожених група

  • Случајеви  људи оболелих од Листерије су повећани код две групе становништва: особа изнад 75 година старости и жене између 25-44 године (за које се верује да је углавном везано за трудноћу). Ово је један од главних закључака научног мишљења EFSA o Listeria monocytogenes и ризицима за јавно здравље од конзумирања контаминираних готових  јела. Мишљење се односи на период од 2008-2015 године. Више информација на:  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180124

 

3.EFSA је издала закључке са прве Скупштине за истраживање процене ризика  Risk Assessment Research Assembly (RARA)која се одражала у Утехту, Холандија 7. фебруара 2018.године.

  • Скупштина је имала за циљ да подстакне нова партнерства у истраживању безбедности хране ради очувања јавног здравља и истицања колико је важно да се у то улажу новчана средства. Закључци са Скупштине се могу наћи на линку: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/event/180207/180207-key-outcomes.pdf

 

4. EFSA Конференција 2018: “Наука, Храна, Друштво”-одржаће се у Парми, Италија од 18 до 21 септембра 2018. године

  • Конференција ће обухватити 9 седница у 4 дана са више од 90 предавача. Главни циљ је разматрање процене ризика у безбедности хране у будућности, уз потврду социјалног и политичког аспекта у коме функционише. Окупиће истраживаче, научнике, менаџере и заинтересоване стране из целог света у области процене ризика у безбедности хране како би разговарали о питањима око комплексне повезаности између науке, хране и друштва.
  • Регистрација: https://conference.efsa.europa.eu/register?utm_source=EFSA+Newsletters&utm_campaign=e67988372a-EMAIL_CAMPAIGN_2018_02_13&utm_medium=email&utm_term=0_7ea646dd1d-e67988372a-59484449

 

5. Болест квргаве коже (Lumpy skin disease (LSD)): вакцинација доводи до пада избијања болести

  • Болест квргаве коже у региону Балкана драматично је пала за 95%, са 7.483 случајева у 2016.години на 385 у 2017.години. Подаци показују да је вакцинација говеда, препоручена од EFSA 2016.године (recommended by EFSA in 2016), најефикаснији начин да се болест контролише. Више информација: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180219